Jeg er nesten helt alene der jeg sykler ned Karl Johans gate denne torsdagen i november. Vanligvis er den så full av mennesker at det ikke lar seg gjøre å bakse den litt store elsykkelen ned Oslos «hovedgate».
Jeg parkerer sykkelen og åpner den tunge døra inn til JF Curated, en butikk som fronter små uavhengige designere. «Fuck Fast Fashion» står det med store bokstaver på veggen, bak disken sitter innehaver Marte Djupesland.
— Det har ikke vært en eneste kunde her siden Oslo stengte 10.november, det er jo i realiteten en lockdown for oss. Samfunnet er preget av usikkerhet, folk handler jo ikke når de er usikre, sier hun i det vi finner et sted å sitte.
I syv år har hun drevet den verdibaserte designbutikken, for to år siden flyttet de inn lokalet i Prindsens gate. Vanligvis går butikken med overskudd, men nå som kundene uteblir går halvparten av fortjenesten tilbake til designerne, resten går til faste utgifter. Selv begynte hun først å ta ut lønn i fjor høst, men såpass lite at hun ikke får permittert seg selv nå.
— De fleste av våre 53 designere har ingen andre utsalgsplasser, det er vi som er deres plattform, der de får ut sine varer. Vi er en stor gjeng som trenger at kundene kommer til oss. Nå sitter alle på hjemmekontor og turistene uteblir. Vi er helt avhengig av at støtten kommer før jul om ikke Oslo åpnes igjen i desember. Vi har enda regninger fra mars som ikke er betalt, forteller hun.
JF Curated er bedrift i vekst, og har hatt en økning i omsetning på 100-200 prosent i de måneden de har fått drifte som normalt. Men som mange andre bedrifter i vekst opplever de at kompensasjonsordningen slår ut feil når den baserer seg på fjorårets omsetning. Djupesland forteller at det de fikk av støtte i vår knapt dekket faste utgifter for en måned.
— Den veksten vi hadde i sommer er jeg sikker på kommer til å fortsette. Nå vil jeg bare at vi skal komme oss igjennom dette. Om det fortsetter som nå og vi ikke får støtte, er det over og ut.
— Jeg blir provosert av noen av uttalelsene som kommer nå. Regjeringen sier at noen bedrifter ikke har livets rett, at vi må forvente at noen må dø. Hvis hele grunnlaget til bedriften din er borte over lang tid forstår jeg jo det, men for oss er det jo liv laga under normale forhold. At det ikke skal være rom for å redde fine prosjekter som tenker litt annerledes er så dumt. Mangfoldet og de unike ideene forsvinner og det du sitter igjen med er strømlinjeformet dritt.
Foto: Marte Vike Arnesen / 2020
«De utelatte» er et aktuelt fotoprosjekt laget i solidaritet med kulturarbeidere, selvstendig næringsdrivende og små bedrifter under nedstengningen av Oslo» Marte Vike Arnesen / 2020