Gråbein er en nabolagsbar som ligger i det gamle Gråbeinkvartalet i grenselandet mellom Tøyen og Grønland.
Seks venner bestemte seg i fjor for å skape noe godt for naboene og nabolaget, og tok over det lille hjørnelokalet. På tross av pandemien har de fram til nå klart å holde hodet over vannet. Patrice Demoniere og Christina Smeby er medeiere og driver stedet med den karakteristiske gule inngangen.
— I mars var det forferdelig. Vi hadde akkurat kommet oss igjennom den første vinteren, det var tøft. Vi skyldte penger og hadde plutselig masse øl i kjelleren som vi ikke fikk lov til å selge.
For å overleve måtte de be venner, familie og naboer om penger. Det reddet dem fra å måtte legge ned. De solgte vafler og kaffe ut av vinduet, men klarte ikke å bevise at de hadde tapt nok penger for å søke støtteordningen regjeringen la fram.
— Studentene som jobber for oss fikk jobbe fem timer i uka, det var alt vi klarte. Denne gangen skal vi forsøke å gi dem litt mer, nå har vi en litt større kundebase og vi er ikke i minus, enda..
— I denne bransjen er det mange studenter og deltidsarbeidere og de er ikke nødvendigvis fra Norge. De får ingenting, de har ingen rettigheter. Det eneste staten har gjort for dem er å ta fra dem loven om permittering, som betyr at de nå kan de kastes ut av jobben på to dager istedenfor to uker. Vi prøver å holde det gående, som en cafe og med take away. Søsteren min er her for å lage masse mat, sånn at vi ikke faller sammen.
For å søke kompensasjonsordningen må de bevise at de tjener 30 prosent mindre enn i fjor på denne tiden. For et nyoppstartet sted som Gråbein er det praktisk talt umulig. Om nedstengningen fortsetter kan de måtte stenge for godt innen jul.
— Hadde regjeringen hjulpet oss med å betale lønna hadde det vært mye bedre. Da kunne vi ha beholdt folk i arbeid, istedenfor har vi måtte permittere oss selv. Vi er tilbake på dagpenger, som de eneste her som kan få noe støtte. Denne gangen er jeg både sint og trist. Uten salg av alkohol er det vanskelig å holde åpent, men vi skal forsøke å få det til å gå rundt.
Foto: Marte Vike Arnesen / 2020
«De utelatte» er et daglig og aktuelt fotoprosjekt laget i solidaritet med kulturarbeidere, selvstendig næringsdrivende og små bedrifter under nedstengningen av Oslo.